lokacija

 
prikaz_iz_zraka_web.jpg

Naselje Smokovik

 

Naselje Smokovik leži ob severozahodni vpadnici v mesto Krk na površini 2,85 hektarja, samo 500 m od središča mesta, vendar v mirnem predelu, skozi katerega ne tečejo glavne mestne prometnice in ki se ponaša z edinstvenim pogledom na morje.

 
 

Lokacija na zemljevidu

 
 
 
 

mesto krk

 

Razgled na staro mestno jedro, omejeno z obzidjem, in vhod v mestno pristanišče.

 
 
 
 

Otok Krk ali zlati otok, kot se je imenoval že v antičnih časih, leži v enem od najbolj sončnih delov Evrope. Je najbolj severni in največji jadranski otok ter otok z največjim številom poseljenih mest. S kopnim ga povezuje most, s tremi otoki, tj. Rabom, Cresom in Lošinjem, pa trajekt, zato je idealen kraj tako za življenje kot za dopust. Krk nudi popoln otoški mir in čisto morje, z odličnimi prometnimi povezavami pa omogoča preprosto gibanje po celotni raznoliki regiji. Mesto Krk je drugo največje otoško naselje na Hrvaškem, obenem pa tudi infrastrukturno in gospodarsko najrazvitejše hrvaško otoško mesto. Leži v prostrani doli na sončnem jugozahodnem delu otoka in je eno najstarejših urbanih naselij na Hrvaškem. 

Staro je več kot 3 000 let, njegova zgodovina, ki je dandanes prisotna na vsakem koraku, pa prežema cerkve, samostane, ozke in skrite ulice, trge in portale s plemiškimi grbi. Ponaša se s tretjim največjim mestnim obzidjem na Hrvaškem, ki sledi stonskemu in dubrovniškemu, med najbolj znane mestne motive pa se prišteva krška katedrala iz 5 stoletja in dvorec, ki so ga zgradili vladajoči Frankopani. A Krk vendarle ni zaspal v zgodovini. Še vedno je zelo živ, k temu pa je prispeval tudi zgodnji pojav gostinstva že v samem zgodnjem srednjem veku. Bogata kulturna, gastronomska in športna ponudba nudi možnost za kakovostno življenje tudi izven turistične sezone.

 

[GALERIJA] Krk bo z raznovrstno ponudbo od enega najstarejših folklornih festivalov na Hrvaškem do koncertov klap, baleta, klasične glasbe in gledaliških predstav zadovoljil prav vsak kulturni okus. Po športnih dejavnosti ali sprehodu v čistem zraku je najbolje uživati v domačih krških specialitetah lahke sredozemske kuhinje in avtohtonem vinu.