opis projekta

 
 
 

GP Krk d.d. gradi niz stambenih zgrada nazvanih Smokovik. Suvremeno arhitektonsko rješenje izrađeno od strane Arhitektonskog biroa Turato d.o.o. karakterizira funkcionalnost, ravne površine, usmjerenost svih stambenih jedinica prema moru i uklapanje u mediteransko okruženje. Na četrnaest parcela predviđena je gradnja tri zgrade s po jednim poslovnim prostorom i po dva stana, deset stambenih zgrada s po tri stana i jedne zgrade s osamnaest stanova. Svaki stan posjeduje i pripadajući dio okućnice i osigurana parkirna mjesta.

 

Konstrukcijski opis

Konstrukcija svih zgrada projektirana je sukladno svim važećim propisima za gradnju. Nosivi zidovi, stropne ploče i zidovi između stanova su armiranobetonski u glatkoj oplati, betonom klase C30/37 i C25/30 i armiranim čelikom B500B i armaturnim mrežama B500. Temeljenje građevina je na čvrstoj stijenci na trakastim armiranobetonskim temeljima. Nosivost terena je minimalno 400 kN/m2. Debljina nosivih vertikalnih elemenata je 20,0 cm, a stropnih ploča 18,0 i 16,0 cm. Pregradni zidovi unutar stanova izvode se dvostrukim gipskartonskim pločama s ispunom od mineralne vune, ukupne duljine 10,0 cm. Podovi su izgrađeni od plivajućeg cementnog estriha, 2,0+2,0 cm ekostificirani polistiren i 11,0 cm armirani estrih. Krovne površine su ravne, neprohodne, s ugrađenom parnom branom, 18,0 cm ekspandiranog poliestirena kao toplinska izolacija i završnim slojem  hidroizolirane sintetičke membrane. Završno se na sloj geotekstila polaže sloj šljunka. Fasada se izvodi kao povezani ETICS sustav s 12,0 cm polistirena i završnim slojem od silikatne žbuke.


Hidroizolazcije i termoizolacije

Horizontalne i vertikalne hidroizolacije se izvode s dvostrukim slojem varene fleksibilne bitumenske trake s uloškom od staklenog voala. Krovne hidroizolacije se izvode sintetičkom membranom. Toplinska se izolacija izvodi na pročeljima ekspandiranim polistirenom debljine 12,0 cm, na krovovima debljine 18,0 cm, a na stropnim pločama kao kombinacija završne i toplinske izolacije s ekostificiranim i ekspandiranim polistirenom debljine 2,0+2,0 cm.


Grijanje i hlađenje

Predviđena je izvedba podnog grijanja i hlađenje ventilkonvektorima. Kao izvor topline koristi se dizalica topline zraka-vode s ekološkim rashladnim medijem R-410-A. Podno grijanje se izvodi iz PE RT cijevi s polaznim vodom od 45C i povratnim od 35C. Hlađenje je također rješeno dizalicom topline i ventilkonvektorima u dnevnom boravku i hodniku u spavaćem dijelu. Kao energent se koristi električna energija. Stambene jedinice su međusobno potpuno neovisne.


Elektroinstalacije

Zgrade su priključene na podzemnu niskonaponsku mrežu s odvojenim mjernim mjestima. Osim klasičnog razvoda instalacije rasvjete i snage, izvodi se i instalacija parlafona, upravljanje roletama i upravljanje grijanjem i hlađenjem.


Prozori, balkonska vrata i klizne stijene

Svi otvori zatvaraju se aluminijskom stolarijom s prekinutim toplinskim mostovima i roletnama na elektropogon. Staklo je izolaciono 4+16+4mm, LOW-E, k-1,0W/m2k. Ulazna vrata u stanove izvedena su kao protuprovalna. Na balkonima su staklene ograde izvedene iz kaljenog stakla.


Podne i zidne obloge

U podovima dnevnog boravka i spavaćim sobama podna je obloga izvedena od tamno tretiranog hrasta. Sve ostale površine pokrivaju se visokokvalitetnom keramikom i zidovi u sanitarijama. Neopločene zidne površine završno se obrađuju kvalitetnom završnom bojom.


Sanitarna oprema

Predviđena je ugradnja sanitarne opreme proizvođača Roca, bijele boje, serije Nexo. Armatura je istog proizvođača serije Thesis i Targa. Tuš kabine su proizvođača Aqvaesol, serije Aurora sa stranicama od kaljenog stakla.