opis projekta

 
 
 

GP Krk d.d. gradi več stanovanjskih stavb, imenovanih Smokovik. Za sodobno arhitekturno rešitev, ki jo je izdelal arhitekturni biro Turato d.o.o., so značilni funkcionalnost, ravne površine, usmerjenost vseh stanovanjskih enot proti morju in prilagoditev sredozemskemu okolju. Na štirinajstih parcelah je predvidena gradnja treh stavb s po enim poslovnim prostorom in dvema stanovanjema, deset stanovanjskih stavb s po tremi stanovanji ter ene stavbe z osemnajstimi stanovanji. Vsakemu stanovanju pripada tudi del dvorišča in parkirni prostor.

 

Konstrukcijski opis

Konstrukcija vseh stavb je projektirana v skladu z veljavnimi gradbenimi predpisi. Nosilne stene, stropne plošče in stene med stanovanji so iz armiranega betona v gladki oplati, tj. iz betona razreda C30/37 in C25/30 ter armiranega jekla B500B in armaturnih mrež B500. Temeljenje stavb je na trdni steni na pasovnih armiranobetonskih temeljih. Nosilnost terena je minimalno 400 kN/m2. Debelina nosilnih navpičnih elementov je 20,0 cm, debelina stropnih plošč pa 18,0 in 16,0 cm. Pregradne stene znotraj stanovanj se izdelajo iz dvojnih gipskartonskih plošč s polnilom iz mineralne volne, skupne dolžine 10,0 cm. Tla so iz plavajočega cementnega estriha (2,0 cm), ekostificiranega polistirena (2,0 cm) in armiranega estriha (11,0 cm). Strešne površine so ravne, neprehodne, z vgrajeno parno oviro, iz 18,0 cm ekspandiranega polistirena kot termoizolacije in zaključno plastjo hidroizolirane sintetične membrane. Za zaključek se na plast geotekstila položi plast gramoza. Fasada se izdela kot povezani sistem ETICS z 12,0 cm polistirena in zaključno plastjo iz silikatnega ometa.


Hidroizolazcije in termoizolacije

Vodoravne in navpične hidroizolacije se izvajajo z dvojno plastjo fleksibilnega bitumenskega varilnega traku z vložkom iz steklenega voala. Strešna hidroizolacija se izvaja s sintetično membrano. Toplotna izolacija se izvaja na pročeljih z ekspandiranim polistirenom debeline 12,0 cm, na strehah debeline 18,0 cm, na stropnih ploščah pa kot kombinacija zaključne in toplotne izolacije z ekostificiranim in ekspandiranim polistirenom debeline 2,0+2,0 cm.


OGREVANJE IN HLAJENJE

Predvidena je izvedba talnega ogrevanja in hlajenje z ventilacijskimi konvektorji. Kot izvor toplote se uporablja regulator toplote zraka-vode z ekološkim hladilnim sredstvom R-410-A. Talno ogrevanje se izvede s cevmi PE RT z vhodnim vodom 45C in izhodnim vodom 35C. Hlajenje je prav tako urejeno z regulatorjem toplote in ventilacijskimi konvektorji v dnevni sobi in na hodniku v spalnem delu. Kot energent se uporablja električna energija. Stanovanjske enote so popolnoma neodvisne med seboj.


Elektroinstalacije

Stavbe so priključene v podzemno nizkonapetostno omrežje z ločenimi merilnimi mesti. Poleg klasičnega razdelilnika inštalacije razsvetljave in toka se izvaja tudi inštalacija parlafona, upravljanje rolet in upravljanje ogrevanja ter hlajenja.


OKNA, BALKONSKA VRATA IN DRSNE STENE

Vse odprtine se zapiralo z aluminijastimi okni in vrati s prekinjenimi toplotnimi mostovi in roletami na električni pogon. Steklo je izolacijsko 4+16+4 mm, LOW-E, k-1,0 W/m2k. Vhodna vrata v stanovanja so protivlomna. Na balkonih so steklene ograje iz kaljenega stekla.


TALNE IN STENSKE OBLOGE

Tla v dnevni sobi in spalnicah so obložena z oblogo iz temno tretiranega hrasta. Vse ostale površine, vključno s stenami v sanitarnih prostorih, so pokrite z visoko kakovostno keramiko. Neobložene stenske površine se zaključijo s kakovostno zaključno barvo.


Sanitarna oprema

Predvidena je vgradnja sanitarne opreme proizvajalca Roca, bele barve, serije Nexo. Armatura je od istega proizvajalca serije Thesis in Targa. Tuš kabine so od proizvajalca Aqvaesol serije Aurora s stranicami iz kaljenega stekla.